Pers

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean commodo fermentum consequat. Nunc viverra, tellus hendrerit rhoncus fermentum, magna augue pulvinar quam, at luctus dolor tellus eu lacus. Ut at sem nisl. Maecenas dictum eros ipsum, non luctus purus eleifend pharetra. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean commodo fermentum consequat. Nunc viverra, tellus hendrerit rhoncus fermentum, magna augue pulvinar quam, at luctus dolor tellus eu lacus. Ut at sem nisl. Maecenas dictum eros ipsum, non luctus purus eleifend pharetra.

50 meter lange brug voor centrum Zoetermeer

Persbericht in Stadswerk

BBQ's voor het Amsterdamse Bos

Persbericht in Straatbeeld

Eigen familie van straatmeubilair voor recreatiegebied Wellerwaard

Voor een nieuw recreatiegebied is een serie straatmeubilair ontworpen die past bij het karakter van Noordoostpolder, een relatief jonge gemeente in Flevoland.

Flevoland is de jongste van alle Nederlandse provincies en bestaat sinds 1986. Uit alle delen van het land werden boeren uitverkoren om zich te vestigen in één van de gemeenten die de provincie rijk was. Noordoostpolder, bestaande uit de kern Emmeloord en de tien omliggende groendorpen, is er daar één van. Bij de realisatie van Noordoostpolder is niet echt rekening gehouden met recreatiemogelijkheden. Het gebied was immers bedoeld voor de landbouw. In de jaren negentig kwam met daar op terug.

In die tijd werden de eerste plannen gemaakt voor de Wellerwaard. Een gebied dat Emmeloord en het Kuinderbos met elkaar zou verbinden. In de afgelopen jaren is onder meer een huisvuilstort omgeturnd tot golfbaan, is er een waterbergingsgebied gerealiseerd en zijn verscheidene routestructuren aangelegd voor wandelaars, fietsers en ruiters. De aanleg van een zwemplas met bijbehorende voorzieningen werd vorig jaar afgerond.

Nuchter en robuust
Bij een recreatieplas hoort ook straatmeubilair. “Voor ons was het meteen duidelijk dat we hier een ‘eigen’ familie van straatmeubilair wilden hebben”, vertelt Arjan van den Berg van de gemeente Noordoostpolder. “Het meubilair moest passen bij de polder, nuchter, robuust en zonder poespas. Daarnaast moest het passen bij de eisen van een recreatiegebied: stevig en hufterproof, maar ook onderhoudsarm.”

Bureau Stoep werd benaderd voor het ontwerp van de familie van straatmeubilair, die bestaat uit bankjes, picknicktafels, informatieborden, barbecues, afvalbakken en fietsparkeergelegenheid. De wensen van de gemeente verwerkte Bureau Stoep in een schetsontwerp dat vervolgens in een 3D-visualisatie werd uitgewerkt. Op basis van de reacties op de visualisatie én een proefopstelling van het meubilair is een definitief ontwerp gemaakt voor meubilair met een hoogwaardige uitstraling. Die uitstraling werd verkregen door gebruik te maken van zelfverdichtend antracietkleurig beton dat aan de bovenzijde is gepolijst. Door het polijsten worden de kiezels in het beton zichtbaar, wat goed past bij het zand rond de zwemplas. In het beton is het logo van de Wellerwaard opgenomen, twee paardenbloempluisjes. Het aanbrengen van de logo’s is op locatie gedaan, zodat goed ingeschat kon worden hoeveel elementen voorzien en ervoor te zorgen dat er geen overkill aan logo’s ontstond.

Hoogwaardige uitstraling én hufterproof
In het definitieve ontwerp is tevens een aantal aandachtspunten verwerkt die tijdens de visualisatie naar voren kwamen. Zo is gekozen voor het blind bevestigen van de houten delen in de rugleuning van de bankjes. Die rugleuning is opgebouwd uit RVS met FSC-gekeurd hardhout. Het frame van de leuning is opgebouwd uit RVS dat is meegegoten in het beton, waardoor een vandalismebestendige verbinding ontstaat. In het beton is bovendien extra wapening opgenomen zodat het grote (onbedoelde) krachten kan opnemen. De houten vulling is demontabel, maar wel blind gemonteerd. Dit geeft een hoogwaardige uitstraling, maar zorgt er tevens voor dat de verleiding klein is om de delen eruit te slopen.

De blinde montage is ook toegepast bij de informatieborden, zodat ook die alleen door bevoegden gedemonteerd of vervangen kunnen worden. Daarnaast zijn de palen verankerd met een betonnen voet onder het maaiveld. De voet is onderdeel van de paal en is lang genoeg om opvriezen te voorkomen. Dit geldt ook voor de palen van de fietsparkeerbeugels.

Gedurende het ontwerpproces zijn alle disciplines aangeschoven, waaronder onderhoud en beheer en de stedenbouwkundige. Op basis van alle wensen is onder meer het materiaal bepaald, maar ook een slimme maairand rondom de banken en picknick die ervoor zorgt dat je met een grote maaiwagen langs de elementen kunt rijden en ze niet handmatig hoeft na te lopen. Tevens is in deze fase bepaald dat de instap van de picknicktafels vergroot moest worden, zodat ook minder valide mensen vanaf de zijkant kunnen instappen.

De reactie van de inwoners van Noordoostpolder zijn zonder uitzondering positief, weet Arjan van den Berg. “Afgelopen zomer was het eerste seizoen dat het meubilair er stond en iedereen is er trots op. Dat zorgt er tevens voor dat iedereen het mooi wil houden. We hebben hier iets staan dat mooier is dan doorsnee.”

 

 

 

Modernistische brug voor woonwijk Schuygraaf in Arnhem

In opdracht van de gemeente Arnhem ontwierp Bureau Stoep een brug voor de nieuwe woonwijk Schuygraaf. Inspiratiebron voor de brug was de moderne architectuur van begin 20e eeuw. Uit de tijd van Berlage en Dudok.

Woonwijk Schuygraaf kent verschillende bouwstijlen. De woningen van veld 18 en 19 zijn gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. De twee velden zijn gescheiden door een strook water. De gemeente Arnhem wilde een brug, die zou passen bij het beeld van dit deel van de wijk.

Historisch beeld
De brug heeft een stalen hekwerk met een voor die tijd kenmerkende asymmetrische vulling. De twee randliggers van de brug hebben zowel aan de bovenkant als onderkant een toog. Met een verschillende horizontale kromming. Dit geeft een historisch effect. De betonnen balken hebben een antraciet grijze kleur. Dit past mooi bij het tijdsbeeld.

De landhoofden en het brugdek, waar het verkeer overheen gaat, zijn bestraat met gebakken klinkers. Net als de aangrenzende wegen. De brug heeft aan één kant muurtjes, die als zijkant (handregel) dienen van de trappartij. De tussentreden van de trap zijn van beton, maar hebben de uitstraling van natuursteen. De sluitstukken op de landhoofden zijn ook van dit materiaal.

Bouworganisatievorm
Belangrijkste uitdaging bij het ontwerp was om binnen het budget een eigentijdse brug te ontwerpen die past bij de stijl van begin 20ste eeuw. Om geld te besparen heeft de gemeente Arnhem gekozen voor Engineering & Construct (E&C). Bureau Stoep zorgde voor een uitgebreide visualisatie. En maakte gedetailleerde tekeningen voor belangrijke, beeldbepalende elementen van de brug. De uitvoering werd zo voordelig mogelijk gedaan door KWS.

contact

Tel: 070 - 75 60 240
Mob: 06 - 46 63 60 67
Mail: info@bureaustoep.nl
adres

Bureau Stoep
Neptunusstraat 94
2586 GT Den Haag